Sep 2, 2008

Google Chrome - browserul de la Google



Update2: Download Google Chrome

Circulau pe internet zvonuri despre un browser dezvoltat de cei de la Google, ei bine acum e oficial, au anuntat pe blogul lor noul produs Google Chrome. Il puteti downloada de aici.
Conceptul de la care au pornit este ca internetul a evoluat, paginile web nu mai sunt documente propriu zise ci sunt adevarate aplicatii care ruleaza in browser. Avem acum de la sisteme de operare ce ruleaza in browser AjaxOS, Goowy pana la aplicatii complexe de ex Aviary, Picknik, Adobe Kuler, Facebook, Famundo etc; asa ca Google incearca sa creeze un fresh start pentru un broser modern, ce poate face fata acestor aplicatii.

Printre features anuntate cele care mi-au atras atentia sunt
  • motorul de randare a paginilor web este Webkit, acelasi care e folosit si in android
  • stabilitate sporita: fiecarui tab i se aloca memorie independenta, astfel ca daca un website genereaza o eroare doar tabul respectiv va fi afectat
  • fiecare tab are procesul sau, adica javascript threads independente si multiple
  • o masina javascript care, zic ei e mai rapid si mai stabil, este un V8 ;)
  • un sistem nou de management al memoriei, care va preveni supra incarcarea memoriei (vezi Firefox:))
  • este open-source, adica asa cum am invatat din exemple de succes, va avea in spate o comunitate care va ajuta mult developerii sa optimizeze si sa dezvolte produsul.
  • va avea un mod pentru private browsing, asemanator celui din Safari
  • si multe multe altele... abia astept sa il testez
Si nu in ultimul rand, interfata va fi in genul celor realizate de google adica foarte simpla si cu usability mare. Un lucru de remarcat la design, taburile nu vor mai fi asezate clasic ci vor fi asezate deasupra tuturor toolurilor, separand intr-un fel si vizual taburile si mai mult.

Update: linkul de download nu mai merge, redirectioneaza catre google.ro




1 comment:

Anonymous said...

http://www.google.com/googlebooks/chrome/